OEE project

OEE details

Maken jullie gebruiken van Overall Equipment Effectiveness tools? Het meten van de efficiëntie van machines, dan ben je al goed op weg om je machine park te monitoren en te verbeteren. Helaas zijn er nog niet veel tools om al die OEE-overzicht samen te voegen. Hieronder zie je echter een mooi voorbeeld hoe je meerdere OEE-overzichten kunt combineren, eventueel aangevuld met belangrijke sensoren of bijvoorbeeld server uptime. 

OEE Info chart

Een Sunburst chart kan gebruikt worden om hiërarchische data te visualiseren in een ronde vorm. Vaak wordt er kritisch gedacht over dit soort charts, maar zoals je ziet, geeft het enorm goed inzicht in hoe een hele fabriek op allerlei verschillende niveaus er voor staat. Ideaal om machines, maar ook individuele sensoren te monitoren die bedrijfskritisch zijn.

Dynamisch verder klikken

Door verder te klikken op de sunburst kun je inzoomen op specifieke afdelingen waardoor details beter zichtbaar worden, klik maar eens op een afdeling.

OEE details

Individuele machines

Vanaf bovenstaande Sunburst grafiek kan er worden doorgeklikt naar een grafiek zoals hiernaast, een zogenaamde waterfall, waarin duidelijk te zien is waar de meeste verliezen optreden. 


Go back to Overall OEE

 

OEE processen

Verbeteringen realiseren

Met bovenstaande grafieken hebben je meteen inzicht in het totaal en in de details, beide cruciaal om te starten met verbeteringen. Echter zonder een structuur waarin regelmatig resultaten worden besproken, met de juiste mensen (stakeholders) aan de tafel in een constructief gesprek zullen de echte juiste resultaten nooit behaald worden. Zitten de mensen aan tafel die invloed hebben op het resultaat (Operators, Onderhoudsmonteurs, Afdelingsleider en soms de leverancier?). Brengt iedereen een constructieve mindset mee of zijn we elkaar de schuld aan het geven. Allemaal cruciale onderdelen om verbeteringen te realiseren en vast te houden.

Hulp nodig?

De bovenstaande grafieken kunnen ongetwijfeld door een Business Intelligence analist (na)gebouwd worden, maar bouwt hij enkel na wat jij vraagt? Is het iemand die mee denkt, en zelf met oplossingen komt? Zoals je kunt zien is een goede link tussen de business, de rapportage en processen enorm belangrijk en niet zomaar te kopiëren. De value add zit in het uitdagen en ontwikkelen en neerzetten van processen, niet van het bouwen van een mooie rapportage.